fbpx
Blog

Mucenicii Băneasa – rețete cu miez de poveste

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară.

În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.Este practic Anul Nou de primăvară, un ritual din calendarul popular românesc care are loc la echinocțiul de primăvară, însă fiind o reminiscență antică (ba chiar neolitică, cf. Ghinoiu), sărbătorirea sa a rămas stabilită în popor înainte de schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian.

Rețeta de mucenici Baneasa fierți în lapte


Mucenicii Băneasa fierți în lapte au un gust mai bogat și sunt o variantă a mucenicilor muntenești care de obicei se fierb în apă.

Ingrediente
200 g mucenici Baneasa
400 ml lapte
150 g nucă macinata
2-3 linguri de zahăr
coaja rasă de la 1 portocală
un praf de scorțișoară
Mod de preparare
Se pune la fiert 1 l de apă. Când clocotește se adaugă mucenicii și se lasă să fiarbă 10 minute sau după indicațiile date de producător pe ambalaj. Apoi se varsă într-o strecurătoare.

Într-o altă cratiță se pun la fiert 400 ml lapte cu coaja de portocală, zahărul și mucenicii. Se mai lasă să fiarbă încă 5 minute. Apoi se stinge focul și se pun scorțișoara și nuca măcinată. Se servesc imediat.

Pregătirea mucenicilor fierți în lapte este o tradiție îndelungată în România și se crede că aceasta a fost transmisă din generație în generație. De-a lungul timpului, rețetele și modurile de pregătire ale acestui desert s-au diversificat și adaptat la preferințele locale.

În timp ce rețetele variază, acești mucenici fierți în lapte sunt un deliciu pentru papilele gustative și reprezintă o modalitate excelentă de a aduce o notă dulce și de a celebra tradițiile românești. În plus, acești mucenici fierți în lapte pot fi un desert perfect pentru a fi împărțit cu familia și prietenii.

Sunt curioasa ce rețete de mucenici încercați și voi și dacă reușiți în fiecare an sa aveți acest obicei.

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: