fbpx
frumusete lifestyle shopping

Îngrijirea mâinilor uscate și crăpate

Vremea rece și neprietenoasă este inamicul numărul 1 al mâinilor. Iar o îngrijire defectuoasă sau superficială a pielii poate duce rapid la probleme cu mâini cu piele uscată, crăpată, dureroasă.

Cea mai frecventă cauză a mâinilor crăpate și uscate este compromiterea barierei protectoare a pielii. Cel mai mare organ al omului, pielea, are capacitatea de a păstra hidratarea și de a se rejuvena, însă expunerea prelungită la soare, aer rece, vânt, substanțe chimice agresive și poluare pot compromite bariera hidrolipidică naturală, așa că pielea devine foarte uscată, crapă și chiar sângerează dacă nu este îngrijită corespunzător.

Laino-Săpun-lichid-de-Alep-500ml

Pielea uscată și crăpată a mâinilor lăsată neîngrijită devine și mai vulnerabilă la factorii de mediu și poate deveni o invitație pentru infecții fungice și eczeme de diferite tipuri.

Dacă pielea a devenit deja foarte uscată și a crăpat, iată câteva lucruri care trebuie evitate pentru a opri avansarea acestei condiții.

Aerul uscat– pentru că va absorbi și mai multă hidratare din piele și va agrava uscăciunea.
Apa în exces– spălatul pe mâini prea des, cu săpunuri agresive, cu apă prea rece sau prea fierbinte cauzează o pierdere intensă de hidratare și poate agrava condiția mâinilor.
Substanțe chimice agresive– fie că vorbim de produse de curățenie sau produse pe care le folosim în activitățile zilnice la muncă. Purtarea mănușilor când lucrăm cu astfel de substanțe este obligatorie pentru a nu agrava situația.
Factori alergeni, medicamente– mai greu de evitat, însă și acești factori pot contribui la uscarea excesivă a pielii mâinilor, dacă nu se iau măsuri de contracarare.

Neutrogena-Cremă-de-mâini-cu-parfum-50ml25ml-Gratuit

După ce am identificat și am eliminat din factorii cauzatori ai uscăciunii mâinilor, iată ce mai putem face pentru a îmbunătăți condiția mâinilor noastre:

 1. Utilizarea unui săpun blând.
  Utilizarea unui săpun surgras, ce ajută la refacerea barierei hidrolipidice a pielii este ideală. Săpunurile de Marsilia sau săpunurile de Alep, săpunurile dermatologice sunt ideale pentru spălatul pe mâni.
  De asemenea, pe cât posibil, spumarea efectivă să se facă doar pe suprafața internă a mâinilor, nu și pe suprafața externă, mai expusă factorilor de mediu și uscării. Spălatul pe mâini trebuie urmată de o clătire temeinică, pentru îndepărtarea oricărei potențiale urme de săpun. Iar de prefererat, mai ales când mâinile deja suferă, evitarea uscătoarelor pe bază de căldură. Utilizarea șervețelelor de hârtie sau prosoapelor de bumbac prin tapotare este ideală.
 2. Aplicarea unei creme de mâini hidratante după fiecare spălare pe mâini. Și ori de câte ori este nevoie.
  Pentru mâinile foarte uscate și crăpate este ideală utilizarea unei creme de îngrijire intensă, fără parfum, care să nu irite pielea deja sensibilizată. De asemenea, utilizareea unei creme de mâini care să creeze o barieră protectoare, ce păstrează hidratarea pielii este recomadată.
  Cremele de mâini cu ingrediente ca lanolina, squalane, ulei de jojoba, glicerina, acid hialuronic, uree și acid lactic sunt ideale pentru astfel de probleme ale mâinilor.
 3. Purtarea mănușilor atunci când condițiile de mediu și activitatea le cer.
  Pe lângă un accesoriu fashion, mănușile au un rol foarte important pentru mâinile noastre, acela de protecție. Fie că le purtăm pe stradă, în condiții de vreme vitregă, fie că le folosim pentru a ne proteja pielea atunci când lucrăm cu substanțe chimice agresive, sunt obligatorii atunci când pielea este foarte uscată și eventual crăpată.
 4. Aplicarea de măști pentru mâini
  Măștile speciale, de îngrijire intensă a mâinilor, pot grăbi vindecarea mâinilor uscate și crăpate. De asemenea, aplicarea în strat gros a cremei de îngrijire intensă a mâinilor și purtarea de mănuși de bumbac peste noapte poate fi o alternativă la o mască specială.
  Exfolierea mâinilor o dată pe săptămână
 5. Uscarea excesivă a mâinilor poate însemna și formarea de calusuri. Pentru a îmbunătăți absorbția cremelor de îngrijire pielea ar trebui exfoliată. Utilizarea unui scrub special pentru mâini, blând, pe bază de uleiuri vegetale, poate ajuta pielea prin îndepărtarea straturilor de celule moarte de la suprafață. Aplicarea unei măști pentru mâini sau a unui strat gros de cremă de îngrijire intensivă ajută pielea să se regenereze mai repede și să-și refacă bariera hidro-lipidică.Îngrijirea intensă a pielii crăpate și uscate nu ar trebui oprită atunci când mâinile dau semne că își revin. Păstrarea unei rutine de îngrijire corespunzătoare ar trebui urmată până la două săptămâni după îmbunătățirea simptomelor, luând apoi măsuri de prevenire, ca deshidratarea și crăparea să nu recidiveze.

 

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

 1. Eu sunt innebunita dupa trandafiri, asa ca mi-am gasit o crema de maini cu parfum de trandafiri. Era intr-un set cu lapte de corp si cu sapun. Miroase bestial 🙂 Si, dupa ce-am folosit-o de cateva ori, pot sa zic ca e si foarte buna. Nu-i dau numele, sa nu-i fac reclama 😀
  Te saluta blogerita cu cafeneaua de pe net si te-astept la o cafea si-o poveste cand ai timp 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: