fbpx
Blog noutati

Fetița pe care au lăsat-o în urmă

Fetița pe care au lăsat-o în urmă

Fetița pe care au lăsat-o în urmă este un roman care pornește de la date reale. Autoarea s-a născut în București și a ajuns în Statele Unite. mama ei a povestit multe despre România și capitala sa, despre trecut încercările prin care au trecut evreii.

Romanul începe cu ‘Programul de la București’ din ianuarie 1941, când mii de evrei au fost scoși din propriile case sfârșind prin a fi torturați și omorâți. o familie de evrei este pusă în situația sfâșietoare de a-și abandona fata în vârstă de patru ani pe scările unei case, sperând ca ea să fie găsită și salvată, oferindu-i astfel o șansă la viață.

Fata, Natalia, ajunge la orfelinat iar de aici are norocul de a fi înfiată de o familie înstărită, cu o căsnicie fericită din care lipsea doar un copil. numai că viața nu îți aruncă doar o singură încercare.

Atunci când comuniștii vin la putere, Anton și Despina Goza, cei care o înfiaseră pe Natalia, își pierd afacerea. Nici Nataliei nu este foarte ușor în noua societate. Romanul arată însă și cu un bine făcut la un anume moment dat se întoarce atunci când ai mai mare nevoie, atunci când totul pare pierdut și când nu crezi că mai există vreo soluție pentru problema ta.

Nu vreau să vă dezvălui mai multe din subiectul cărții, pentru a nu vă repede farmecul a lecturii. Roxanne Veletzos are o scriitură plină de emoție, reușind să redea foarte bine fiecare moment din carte, fiecare bucurie dar și fiecare clipa de încercare, tristețe și disperare.

Romanul devine astfel și o punte spre trecut, o ocazie de a afla mai multe despre o perioadă plină de încercări pentru România, de schimbări sociale cu efecte variate asupra oamenilor.

“Umplu spațiile albe, le infuzez cu viață, viața mea în culori suficient de vii pentru a da înapoi limbile ceasului. Fetița, adolescenta, femeia în devenire. Cu fiecare triumf și înfrângere, cu fiecare lovitură pe care mi-a administrat-o viața, ridic un arc peste timp, o punte către oamenii a căror dragoste o simt încă atât de puternic.“

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d