De ce dăruim flori? Vezi de unde provine acest obicei
În toate ţările lumii este o tradiţie de a dărui flori la diverse ocazii. Fiind transmis de la o generaţie la alta fără prea multe explicaţii, obiceiul şi-a pierdut originile. Puţini ştiu, probabil, că această cutumă este una străveche şi-şi trage rădăcinile încă din preistorie când se descoperiseră proprietăţile medicinale ale plantelor. Astfel că gestul de a oferi cuiva flori reprezenta modalitatea de a-i dori însănătoşirea, de a-l ajuta să-şi recapete sănătatea şi vigoarea.
Cuneiformele sumerienilor, hieroglifele egiptenilor, si ulterior, mitologia greacă şi romană ne demonstrează că florile au jucat un rol important în societăţile de altădată. Potrivit literaturii de specialitate, cultivarea plantelor în scop decorativ a început să fie practicată din epoca sclavagistă, când munca migăloasă pentru îngrijirea lor era făcută de sclavi.
În Antichitate era renumit cultul pentru flori, în special, la popoarele Orientului, în China, India şi Japonia. Parcuri imense de flori împrejmuiau palatele împăraților, cu flori precum azaleea, camelia, crinul, lotusul sau trandafirul.
În Europa, pentru prima dată limbajul florilor a fost introdus în 1781 de către soţia ambasadorului Angliei la Constantinopol, Lady Mary Wortley. Limbajul florilor era o cutumă persană şi era utilizat în Imperiul Otoman pentru a transmite un secret. Nu era vorba doar de mesaje amoroase, ci şi de alte genuri de informaţii. Modalitatea de a aranja florile, tipul florilor, numărul şi culorile lor, toate aveau o semnificaţie ascunsă. Această practică se perfecţionează până când chiar şi mesajele militarilor erau trimise sub forma unor buchete de flori. Inamicul nu vedea decât florile, fără să intuiască mesajul lor ascuns.
Primul dicționar de floriografie, adică descifrarea semnificaţiei fiecărei flori, a apărut in 1819, sub numele de „Le langage des Fleurs”, scris de Louise Cortambert, sub pseudonimul Madame Charlotte de la Tour.
Câteva secole mai târziu florile s-au transformat într-un cadou universal, binevenite la orice ocazie, doar că diverse ţări au dezvoltat obiceiuri diferite de a dărui flori. Aniversările și zilele de naștere, Ziua Îndrăgostiților, Ziua Femeii, sărbătorile importante precum Crăciunul și Paștele, nunțile și funeraliile sunt ocazii în care poți dărui flori, indiferent în ce colț de lume te afli.
Cele mai multe țări europene, printre care și România, păstrează cu sfinţenie regula de a dărui buchete cu un număr impar de flori pentru momentele de bucurie şi cu număr par în cazul funeraliilor. În SUA, în schimb, oamenii nu țin de cont de această etichetă.
În epoca internetului, când ne este pus totul pe tavă la un click distanță, vechiul obicei de a dărui personal flori cuiva este înlocuit cu livrarea florilor prin intermediar. O adevărată industrie a florilor s-a dezvoltat în mediul virtual, acolo unde florăriile online vin cu o varietate enormă de oferte. Dar până și cultivarea florilor în grădină a cunoscut noi metode, mai ales în ceea ce ține de aparatele anti-rozătoare cu ultrasunete și cele contra câinilor și pisicilor. Indiferent de modalitatea aleasă de a dărui flori, personal sau online, gestul nu lasă indiferent pe nimeni şi oferă emoţia bucuriei atât celui care oferă, cât şi celui care primeşte.