fbpx
Blog

Centrala pe peleți – cum faci alegerea corectă?

Alegând un cazan de încălzire pe peleți înseamnă să asiguri o eco-sustenabilitate, care provine din însăși natura. Astfel de centrale oferă mai multe avantaje, dar trebuie să ții cont de anumite aspecte, atunci când alegi un model. Unul dintre beneficiile acestui tip de centrale este costul peleților, care este mai mic față de alte tipuri de combustibili utilizați în funcționarea cazanului.

Alegând un cazan de încălzire pe peleți înseamnă să asiguri o eco-sustenabilitate, care provine din însăși natura. Astfel de centrale oferă mai multe avantaje, dar trebuie să ții cont de anumite aspecte, atunci când alegi un model. Unul dintre beneficiile acestui tip de centrale este costul peleților, care este mai mic față de alte tipuri de combustibili utilizați în funcționarea cazanului.

Vom încerca să-ți oferim în acest articol totul despre centrala pe peleți astfel încât să faci o alegere corectă atunci când vei fi în situația de a achiziționa un astfel de echipament.

Cum funcționează centrala pe peleți?

Modul de funcționare al centralei pe peleți nu diferă de celelalte tipuri, cu excepția combustibilului utilizat. Energia produsă de astfel ce cazane este una ecologică, dar eficientă. De asemenea, există versiuni moderne ce permit utilizarea uniformă și fără risipă a peleților. Mecanismul centralei se bazează pe transformarea energiei combustiei peleților în căldură, prin utilizarea unui circuit (de apă sau aer), care va avea rolul de difuzare a căldurii produse.

De ce să optezi pentru o centrală pe peleți?

Un avantaj clar al alegerii unei astfel de centrale este faptul că materia primă necesară funcționării, respectiv peleții, au un preț de achiziție mai mic, comparativ cu alți combustibili folosiți pentru încălzire. Totodată, peleții sunt ecologici, astfel centralele au emisii de carbon extrem de mici. 

De asemenea, un alt beneficiu este modul de funcționare ce necesită o minimă intervenție umană. În plus, multe astfel de cazane au incluse un sistem de autocurățare, ceea ce va diminua considerabil sarcinile proprietarilor. Nu în ultimul rând, astfel de centrale au un design ce permit amplasarea lor în diferite încăperi, deoarece nu au un aspect robust, precum centralele pe lemne.

Cum alegi o centrală pe peleți?

În vederea alegerii unei centrale pe peleți, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, iar dacă nu ții cont de acestea, poți achiziționa un model care nu va da randament, raportat la nevoile tale de consum. Așadar, iată care sunt factorii pe care să îi iei în considerareꓽ

  • Sistemul de curățare – acesta poate fi manual sau automat, iar centralele care au cea din urmă dotare, vor fi mai costisitoare, dar vei beneficia de un nivel sporit de confort, dar, de asemenea, cazanul va avea o combustie corespunzătoare.
  • Sistemul de funcționare – poate fi în condensare sau convențional, iar dacă vrei un randament de 100%, varianta în condensare este cea ideală, deoarece astfel de centrale au integrate sisteme moderne ce permit o ardere completă a peleților, prin scăderea cantității de peleți, într-un mod automat, până ce centrala va atinge temperatura dorită. În cazul celei convenționale, randamentul asigurat este de până la 95%
  • Tirajul – poate fi natural sau forțat, dar indiferent de ce variantă ai alege, este recomandat să instalezi un coș de evacuare.
  • Puterea – pentru a avea o centrală eficientă, care să asigure necesarul optim de încălzire a spațiului dorit, trebuie să ai în vedere dimensiunea proprietății, gradul de izolare al acesteia, dar și climatul local.

Pentru a calcula ce putere să aibă centrala peleți, este nevoie să știi exact suprafața ce trebuie încălzită, dar și înălțimea acesteia, precum și gradul izolării termice. La o suprafață de 100 mp, ce are o înălțime de 2.5 m și o izolație medie, rezultatul calculului pentru a afla puterea optimă a centralei este următorulꓽ

Suprafața (100 mp) x înălțimea (2.5 m) x coeficient (50 W/mc) = 12.500 W, respectiv puterea minimă a centralei trebuie să fie de 12,5 kW.

Centrala pe peleți este propusă ca soluție ideală pe piața de încălzire care utilizează materiale ecologice care altfel ar fi aruncate: peleții. Aceste versiuni sunt eficiente, atât timp cât vei alege ținând cont de cele amintite anterior. De asemenea, asigură-te că alegi peleți de bună calitate, cât mai uscați și fără impurități, astfel încât să beneficiezi de un randament mai mare al centralei.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: