Cred că fiecare dintre noi s-a confruntat sau urmează să se confrunte cu așa o problemă – celulita. Ea se formează mai puțin la bărbați și mai ales la femei, deoarece sexul feminin prezintă un număr mai mare de adipocite.
Fie că apare pe coapse, picioare și talie, ea este inestetică și semnalizează probleme de sănătate, cărora trebuie să le atragem mare atenție.
Ce este celulita?
Celulita reprezintă o infecție bacteriană a pielii, ce se poate extinde către țesuturile subcutanate (derm si hipoderm), făcându-și apariția după o leziune cutanată ce se poate extinde rapid. De obicei, celulita nu este o boala contagioasă. Cu toate acestea, tratamentul celulitei este unul care necesită timp, efort și multă răbdare.
Cauzele celulitei
Deseori, celulita apare în urma unui stil de viață nesănătos, a lipsei de mișcare și a consumului de cafea, tutun, rezultând astfel un proces anormal de stocare a grăsimilor, care duc la denivelări ale epidermei, dilatarea porilor și pierderea elasticității pielii din cauza degenerării fibrelor de colagen. Poate sună puțin înfricoșător, dar să știi că poți scăpa de celulită dacă vrei cu adevărat. Tot ce trebuie să faci este puțin sport și să respecți un regim sănătos de alimentație.
Cum tratăm celulita?
Nu există o metodă de a preveni apariţia celulitei. Ca să îți menții o greutate corporală normală și pentru întărirea musculaturii este nevoie de efectuare de exerciţii fizice, ce pot să menţină pe un termen lung tonusul şi aspectul sănătos al pielii tale. Pentru aceasta este necesar de a cunoaște două etape prin care poți reveni la pielea sănătoasă.
Prima etapă – alimentația corectă
⦁ Consum de cel puţin 2 l de apă pe zi (fără a lua în calcul: ceaiul, cafeaua, supa etc.);
⦁ Regim alimentar bazat mai mult pe fructe şi legume în stare naturală;
⦁ Fructele se consumă cu cel puţin 45 de minute înainte de masă şi la cel puţin 3-4 ore după masă;
⦁ Se evită consumul de carne grasă, pielea cărnii şi grăsime;
⦁ Se evită combinaţiile de carne cu pâine, cartofi sau paste, fiind înlocuite cu salată de crudităţi;
⦁ Se reduce consumul de cafea, alcool, tutun şi mai ales sucurile (acidulate sau nu);
⦁ Se reduce consumul de glucide rafinate mai ales zahărul(înlocuieşte-l cu zaharină).
Etapa doua – modelarea corporală
Modelarea corporală constă în aceia că fiecare pacient trebuie să înțeleagă importanța unui echilibru energetic caloric. De aici se pornesc și discuțiile despre tratamentul celulitei. Practic, este imposibil de descris un tratament exact al celulitei, întrucât tratamentul este adaptat fiecăruia după tipul avansării sale. Pentru a cunoaște avansarea acesteia este nevoie de consultarea unui specialist în medicina estetică.
Metode de tratament ale celulitei:
⦁ Chirurgicale:
• liposucția;
• abdominoplastia;
• dermolipectomia;
⦁ Nechirurgicale:
⦁ Minim invazive:
• lipoliza chimică;
• mezoterapie;
⦁ Neinvazive:
• radiofrecvență corporală;
• ultrasunete;
• tratamente cu infraroșu;
• drenaj limfatic.
O problemă actuală în apariția celulitei poate fi și obezitatea, care este în continuă creştere. Ea se definește ca o creștere a greutății corporale și acumulare de țesut gras, având indicele masei corporale(IMC) mai mare de 30 kg/m2. Asemănător tratamentului celulitei este și cel al obezității, în care se urmează a fi efectuate o serie de obiceiuri alimentare sănătoase, precum: planificarea unei diete echilibrate compusă din 3 mese regulate/zi, consumul zilnic de 2l apă, limitarea consumului de dulciuri, evidența alimentelor ingerate și caloriilor, evitarea alcoolului și drogurilor, etc.
Efectuând toate aceste remedii relativ simple și respectând sfaturile medicului împotriva celulitei poți obține rezultate surprinzătoare. Mult succes!