Mulți oameni asociază creativitatea în special cu artele: muzica, teatrul, dansul, literatura, însă este la fel de fundamentală pentru progresele din știință, tehnologie, politică, afaceri, dar și în toate domeniile din viața cotidiană.
În Dicționarul enciclopedic creativitatea este definită ca”trăsătură complexă a personalității umane, constând în capacitatea de a realiza ceva nou, original”. Persoana creativă are capacitatea de a observa ceea ce este neobișnuit și diferit,de a vedea potențial acolo unde alții nu-l observă.
În companiile mari există tehnici de îmbunătățire a creativității personalului, care au ca scop, stimularea acestora către noi idei, progrese. Brainstormingul sau „ asaltul de idei”, sinectica sau matricea descoperirilor, sunt doar câteva din tehnicile pe care le veți găsi, dacă veți răsfoi literatura de specialitate. Însă, acest articol are ca scop să vă ajute să vă îmbunătățiți creativitatea în viața de zi cu zi, de asta vă propun 5 metode care , sper eu, vor fi eficiente.
1. Nu renunțați la ceea ce vă place, chiar dacă inițial aveți impresia că nu aveți talent. Munciți, perseverați. Fie că doriți să realizați bijuterii lucrate manual, un portret pe pânză, să cântați la chitară ori să vă înființați o afacere, nu vă fie frică de eșec. Urmatoarea încercare va fi mai reușită.
2. Citiți cît mai multe cărți de specialitate, urmăriți tutoriale video, participați la workshop-uri în domeniul ales de dumneavoastră, pentru a evolua și a progresa, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
3. Mergeți acolo unde încă n-ați fost. Vacanțele și călătoriile tot timpul au fost o sursă de inspirație. Atunci cînd vizitați locuri noi, puteți ”să împrumutați” câte ceva din cultura descoperită sau de la persoanele care împărtășesc aceleași idei și valori.
4. Aderați la grupuri tematice pe rețelele de socializare, specifice îndeletnicirii alese, sau, de ce nu, fiți dumneavoastră inițiatorul unui astfel de grup, fie că e unul culinar, unul despre psihologie, muzică, artă, lucruri hand-made sau organizare de evenimente.
5. Inspiră-te din poveștile altora. Dacă la un moment dat sunteți în pană de idei sau sunteți pe punctul de a ceda, urmăriți un film pozitiv, motivațional sau unul care să abordeze un subiect apropiat intențiilor tale de dezvoltare.
Creativitatea vă ajută să transformați o îndeletnicire într-un hobby, iar dacă într-un sfârșit reușiți să obțineți și niște bănuți, veți deveni un om împlinit.